bahan-bahan
- bawang putih dan merah dibeli dari kedai ah meng (harus kedai ah meng)
- cendawan segar (rasa dahulu utk pstikan x beracun)
- sayur2 hijau mgikut cita rasa si tukang masak
- sup bunjut adabi atau babas, megi pon boleh
- lain2 bahan boleh fikir sendiri asal kan bukan bahan berunsurkan racun membawa maut
- bahan paling penting ialah sedikit ketekunan dan usaha (harus ada)
cara-cara membuat
- berbekalkan ketekunan, potong, tumbuk, cincang, tikam bawang2 dari kedai ah meng hingga lumat. mbak sarankan korg guna pisau rambo. bru la btol2 lumat.
- kemudian masukkan sume bahan2 yg dinyatakan diatas ke dalam periuk bersaiz 3cm X 15cm. masuk tu kena serentak jgn satu2. bkn ape,, lebih afdhal. ko ikut je la ckp mbak! jgn melawan.
- enden (and then,), korg kacau guna senduk yg dicuri dari dapur jiran sebelah. kacau tu kena slalu. kacau sampai korg rasa penat. baideway (by the way), jgn lupa sertakan dgn usaha dan secubit garam.
- bila dh rasa penat, ambil mangkuk dan cedok stew tersebut masuk ke dalamnya.
ha.... faineli (finally), siap pon. korg hidangkan. mbak rasa bg la ahli kluarga makan dulu. korg tunggu la turn. kalo korg tengok muka ahli keluarga korg tu lain mcm je,, naik biru ke.. maknanya menjadi la tu. caiyookkkk!
p/s: buku resepi mbak madu di pasaran. beli di kedai2 tikam no yg berhampiran
post by: kulat atas bawang
No comments:
Post a Comment